top of page

Onderstaande tekst komt uit onze programmafolder. Deze vind je hier terug. 

Samen verder bouwen aan...
een bruisende gemeente

We kunnen in onze gemeente rekenen op een actief en divers verenigingsleven. Al jaren brengen onze verenigingen en clubs mensen samen, en versterken het gevoel van een hechte gemeenschap. Het zijn deze verenigingen en hun honderden vrijwilligers die samen met onze trekkers in de wijken, ondernemers en zelfstandigen bouwen aan een levendige gemeente.

1. Verenigingen blijven het kloppend hart van onze gemeente

We blijven onze verenigingen steunen die onze gemeente doen bruisen.

• We behouden de huidige financiële en logistieke ondersteuning voor verenigingen en voorzien extra budget om de bestaande regelingen van beide gemeenten op elkaar af te stemmen.
• We maken werk van een verenigingscoördinator. Een vlot bereikbaar aanspreekpunt binnen de gemeente, een persoon die onze verenigingen kent én bijstaat met raad en daad.
• We maken werk van een breed aanbod aan gemeentelijke lokalen. We vinden het belangrijk dat elke vereniging een geschikte locatie kan gebruiken om hun activiteiten te organiseren.

2. Een jeugdhuis in Nazareth én De Pinte

We investeren in onze jongeren, de toekomst van onze gemeente. Zowel de werking van het jeugdhuis JENA in Nazareth als de jongerenwerking OpenBaer in De Pinte kunnen rekenen op onze steun. In De Pinte voeren we de investering uit van de bouw van een nieuw jeugdhuis aan het OCP. Waarbij we samen met de jongeren een visie uitwerken omtrent de inrichting en werking van het nieuwe jeugdhuis.

3. Sportinfrastructuur voor topprestaties

We bieden sportverenigingen infrastructuur op maat van hun topprestaties. Daarom investeren we in een nieuwe sport- en turnzaal in De Pinte en een multisportterrein in Nazareth. Daarnaast hebben we aandacht voor de vragen van onze sportclubs naar extra (kunstgras)terreinen en infrastructuur.

4. Realisatie van het Kunstencentrum

We realiseren het Kunstencentrum in Nazareth met een repetitieruimte voor de harmonie en de muziekacademie. Zo maken we werk van talentontwikkeling en de verdere uitbouw van het kunstonderwijs. Ook voor onze andere culturele verenigingen blijven we zoeken naar geschikte locaties, zoals bv. de repetitieruimte voor podiumkunsten in Polderbos 2.

5. Een bibliotheek die mensen samenbrengt

We maken van onze bibliotheken meer dan ooit een plek van verbinding en ontmoeting.

• We houden onze bibliotheken in het hart van onze dorpen en breiden het concept van de OPENBIB uit naar de bibliotheek van De Pinte, met ruimere bemande openingsuren aangevuld met onbemande openingsuren.
• We tonen respect voor de beschermde bibliotheek Juliaan Lampens in Eke en bouwen deze na renovatie uit tot een ontmoetingsplek voor cultuur en kunst.
• We zetten onze schouders onder de verdere uitbouw van de regiobib en blijven innoveren in aanbod en dienstverlening.

6. Steun voor gangmakers in onze wijken

We erkennen en steunen de gangmakers van onze wijken. Mensen waar we al jaren kunnen op rekenen om buurten samen te brengen én te doen leven. We willen hen als wijkambassadeurs ondersteunen met een uniek aanspreekpunt bij de gemeente.

7. Een budget voor elke wijk

We maken werk van een wijkbudget waarbij we buurtbewoners binnen een duidelijk kader de kans geven om te investeren in hun eigen wijk, om zo verbinding en ontmoeting verder te versterken.

8. Levendige dorpen door bruisende handelskernen

We zorgen dat handelaars, horeca en ondernemers zich kunnen vestigen in onze dorpen om zo ook onze kleinere kernen te laten bruisen. We maken werk van de uitbouw van een volwaardig ondernemersloket en zetten verder in op samenwerking en ondersteuning.

9. Onze gemeente als economisch ankerpunt

We zorgen dat ondernemers thuis zijn in Nazareth-De Pinte.

• We voltooien de uitbreiding van de Prijkels in Nazareth en ondersteunen de ontwikkeling van een kleinschalig bedrijventerrein in De Pinte.

• De site van de Makro biedt een unieke kans om kleine en middelgrote ondernemingen een toekomst te bieden in Nazareth-De Pinte, door de ontwikkeling van een kmo-zone op maat van onze gemeente.

• We zetten in op een vlotte bereikbaarheid van onze bedrijvenzones en brengen werkgevers in contact met buurtbewoners en lokale talenten.

 

10. Landbouwers geven mee vorm aan onze open ruimte

We betrekken onze landbouwers actief bij de uitrol van het landbouwbeleidsplan. Ze zorgen voor lokale voedselproductie én bepalen mee het groene en open karakter van onze gemeente.

Samen verder bouwen aan...
een veilige gemeente

We zijn een kruispunt van mobiliteit. En we zorgen dat dit vlot en veilig kan gebeuren. In onze gemeente willen we dat elke inwoner zich veilig voelt en elke weggebruiker een veilige plaats vindt. We streven naar een respectvol samengaan van alle vervoersmiddelen, waarbij conflictsituaties snel worden aangeduid en opgelost.

11. Twintig kilometer nieuwe fiets- en voetpaden

We tonen respect voor wandelaars en fietsers door nieuwe voet- en fietspaden aan te leggen én bestaande paden goed te onderhouden. We detecteren snel gevaarlijke punten en grijpen gepast in.

Daarom investeren we in minstens 20 kilometer nieuwe fiets- en voetpaden.

• Eerst komen de Bommelstraat, de Baron de Gieylaan (tussen Te Lande en de Drie Sleutels), ’t Kruisken-Polderdreef (tot N60) en de Heirweg aan de beurt.

• In een latere fase volgen de Krekelstraat en de Grote Steenweg/Steenweg (deel Landuit).

• We maken ook werk van fietspaden in de Oudenaardseheerweg (tussen de Lakenmeerstraat en de spoorweg), in Pont-Noord en in de ’s Gravenstraat – Kortrijkseheerweg – Klapstraat (richting Deurle).

• Binnen de ruilverkaveling volgen nog veilige fietsverbindingen in de Keistraat en de Kortrijkseheerweg.

12. Toegankelijke en veilige stations

We investeren in toegankelijke en veilige stations. Het station van De Pinte krijgt verhoogde perrons en nieuwe liften. Daar en aan het station in Eke-Nazareth voorzien we ook beveiligde fietsenstallingen met camera's.

 

13. Vlot in het verkeer

We zetten volop in op goed onderhouden voet- en fietspaden en pakken onveilige punten snel aan. Fietspaden worden prioritair gestrooid bij sneeuw en we zorgen voor zachte overgangen tussen weg en voet- en fietspaden

14. Veilige schoolomgevingen

Schoolomgevingen moeten veilige omgevingen zijn. Daar geven we nooit op toe. We gaan voor een totaalaanpak waarbij we onder andere vrachtverkeer uit onze dorpskernen weren en gemachtigde opzichters ondersteunen.

15. Een veilige buurt is een veilige thuis

We vertrouwen op onze inwoners en bouwen de succesvolle BIN-netwerken verder uit in nauwe samenwerking met onze lokale politie. Dit vullen we aan met nabije wijkpolitie, diefstalpreventie en sensibilisering rond cybercrime.

16. Lichten aan, ook 's nachts

We gaan voor 100% LED-straatverlichting, dat is zuiniger én veiliger. Van zodra de voornaamste wegen grotendeels verled zijn, kunnen de lichten ’s nachts (gedimd) aanblijven. Tot dan houden we ze maximaal aan bij evenementen en in het weekend

Samen verder bouwen aan...
een gemeente waar iedereen graag woont

Meer dan ooit zal onze gemeente groen en landelijk zijn. Waar het aangenaam wonen is en waar ook mensen van buiten onze gemeente graag vertoeven. Daarom blijven we inzetten op onze troeven. Want verzorgde groene zones, propere straten en een aantrekkelijke publieke ruimte versterken de uitstraling van onze gemeente

17. Het moet netjes liggen

Het moet netjes liggen, punt aan de lijn. We investeren in mensen en materiaal om onze gemeente goed te onderhouden en netjes te houden. Van onze straten en bermen tot waterlopen.

 

We richten daarvoor een netheidsteam op dat snel uitrukt om zwerfvuil op te ruimen, voet- en fietspaden te ontruimen of kleine herstellingen uit te voeren. We zorgen ervoor dat inwoners eenvoudig meldingen kunnen overmaken aan dit netheidsteam.

18. Een leefbaar Zevergem en Eke-Landuit

Onze dorpskernen moeten aantrekkelijk en levendig zijn. We zetten door met de herinrichting van de dorpskernen van Zevergem en Eke-Landuit. De plannen liggen klaar, nu voeren we ze uit! Ook voor de andere dorpskernen werken we een toekomstvisie uit

19. We beschermen onze eigenheid

We beschermen onze open ruimte. Bijkomende woongelegenheden kunnen binnen de bestaande woonkernen, met behoud van het landelijke, residentiële karakter. Die eigenheid leggen we helder en voor lange tijd vast in het stedenbouwkundig beleid.

20. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen

We wonen hier graag en streven naar een gedifferentieerd woningenaanbod voor alle leeftijden. Dat betekent dat we blijvend oog hebben voor betaalbaarheid. We gaan onze sociale plicht niet uit de weg en staan ook open voor nieuwe woonvormen

21. Mentaal welzijn voor jong en oud

We zorgen dat jong en oud zich thuis én goed voelt in onze gemeente. We gaan de strijd aan tegen eenzaamheid en kinderarmoede. We zorgen voor ontmoetingsplekken en voorzien persoonlijke ondersteuning en begeleiding waar nodig en mogelijk.

22. Kleinschalige en kwalitatieve zorg

We werken hard verder aan onze kleinschalige en kwalitatieve woonzorgcentra, Wielkine en Scheldevelde.

 

We hadden graag verder gestaan met de modernisering van wzc Scheldevelde, maar we hebben in de tussentijd hard gewerkt aan het herstel van warme zorg en maakten samen met de Zorgband en Vlaanderen concrete afspraken richting de langverwachte nieuwbouw.

Ondertussen kijken we ook verder. We vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. We onderzoeken de oprichting van een dagverzorgingscentrum en blijven de Minder Mobielen Centrale ondersteunen.

Samen verder bouwen aan...
een nabije & hechte gemeente

We beseffen heel goed dat de gemeente het meest nabije en toegankelijke niveau is waar mensen terecht kunnen met vragen en opmerkingen, maar ook voor noodzakelijke administratieve procedures. Daarom willen we die nabijheid en toegankelijkheid nog versterken, en dat in élke kern van onze gemeente.

23. Altijd welkom in onze gemeentehuizen

We willen een gemeente zijn die werkt op het ritme van onze werkende gezinnen en alleenstaanden. Dat betekent dat we zorgen voor een ruimere beschikbaarheid van contactmomenten, zowel voor wie mét als zonder afspraak komt.

 

Die vlotte toegankelijkheid verzekeren we door beide gemeentehuizen open te houden mét medewerkers die voor onze inwoners klaarstaan. Daarnaast kan je uiteraard ook rekenen op klantvriendelijke telefonische of digitale hulp.

We bouwen in zowel Nazareth als De Pinte een laagdrempelig Sociaal Huis uit, los van het gemeentehuis, en onderzoeken mogelijkheden om diensten aan te bieden in de verschillende deelkernen. Dit kan bijvoorbeeld met een kluizenautomaat of specifieke dienstverlening aan huis

24. Een recyclagepark op maat van elk

We gaan voor één groter recyclagepark met ruimere openingsuren, aangevuld met mobiele recyclagemomenten in de dorpskernen. Zo gaan we efficiënt om met het belastinggeld, gaan we de strijd aan tegen sluikstorten en garanderen we de best mogelijke dienstverlening.

25. We bouwen verder op uw mening

We lanceren bij aanvang van de beleidsperiode de grootste burgerbevraging uit onze geschiedenis. Want onze ruim 23.000 inwoners maken onze gemeente. Hun betrokkenheid leidt tot een betere gemeenschap. Daar willen we op bouwen door de mening en visie te vragen van élke inwoner én de jaren nadien blijvend in overleg te treden.

26. Kinderopvang voor elk kind

We erkennen het belang van kinderopvang voor werkende ouders. We blijven kwalitatieve kinderopvang organiseren voor kinderen van 0 tot 3 jaar en breiden het aanbod waar mogelijk nog uit. Ook de naschoolse opvang voor kinderen tot 12 jaar blijven we organiseren.

27. Een hart voor wie het moeilijker heeft

We zullen altijd een solidaire gemeente zijn. Wie het in onze gemeente moeilijker heeft, zullen we persoonlijk en gericht begeleiden. Maar een hechte gemeente is ook een gemeente met een hart voor mensen die het hard te verduren krijgen door oorlog, honger of rampspoed, waar ook ter wereld.

De gemeente van morgen...
bouwen we vandaag

28. We gaan zorgzaam om met uw geld

De fusie laat ons toe om de investeringsmotor de komende jaren draaiende te houden én liet toe om de onroerende voorheffing in De Pinte te verlagen en in Nazareth de nettarieven te verlagen en de gezinsbelasting te schrappen. Daardoor zitten we in Nazareth-De Pinte met de personenbelasting en onroerende voorheffing onder het Vlaamse gemiddelde. En dat gaan we zo houden.

29. We maken onze gemeente toekomstbestendig

We blijven onze gemeente klaarstomen voor de toekomst, met aandacht voor klimaatuitdagingen. We zetten in op ontharding, hernieuwbare energie en ondersteunen inwoners bij betaalbare duurzame oplossingen.

30. We voeren onze plannen uit!

Beloofd is beloofd! We blijven ons meerjarenprogramma onverminderd uitvoeren. Voor elk van de vier dorpskernen werkten we de afgelopen periode aan doelgerichte investeringen. Verschillende van die plannen liggen klaar om de komende weken en maanden uitgevoerd te worden. Hiernaast vindt u een duidelijk overzicht van projecten in uitvoering of waarvan de plannen zijn goedgekeurd, telkens met de vermoedelijke start van uitvoering.

bottom of page